Parfymernas koncentrationsnivåer

Många blir förvirrade av parfymvärldens alla facktermer. Är en flaska Eau de Toilette ens parfym? Och vad är Eau de Cologne?

Olika koncentrationer

Principen bakom de till synes svårbegripliga beteckningarna är egentligen väldigt enkel. Begreppen avser hur många procent av parfymen som utgörs av faktiska doftämnen, så kallad parfymolja. En parfym består nämligen av parfymolja och diverse lösningsmedel, som etanol, vatten eller lipider i särskilda proportioner.

Outspädd parfymolja är alldeles för stark för vår känsliga hud och skulle orsaka skador eller allergiska reaktioner om den applicerades oblandad. Andelen parfymolja i procent bestämmer alltså hur en doft klassas.

De olika doftklasserna

De vanligast förekommande dofterna är parfym, som innehåller 15-40 % parfymolja, så kallad Eau de Parfum (förkortas ibland EdP) med 8-15 % parfymolja samt Eau de Toilette (eller EdT) som innehåller 4-8 % olja. Förenklat är alltså parfym den starkaste doften av dessa tre, medan Eau de Toilette är den svagaste.

Eau de Cologne (EdC)

Ibland kanske du även stött på begreppet Eau de Cologne (EdC). Från början var detta ett varumärke och betecknade alltså en särskild doft som på franska hette Vatten från Köln, en stad i Tyskland. Numera avser termen Eau de Cologne en relativt svag doft med 3-5% parfymolja, ofta utan basnoter och fokus på citrustoner.

Så blir parfym alltså i folkmun ett samlingsbegrepp som betyder doft, samtidigt som det i parfymvärlden är en specifik term med klart definierade proportioner.

Koncentration = varaktighet?

Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att en doft som kallas Eau de Parfum oftast håller längre än en som klassats som en Eau de Toilette. Generellt sägs då en Eau de Parfum hålla runt fem timmar, en Eau de Toilette i ungefär 3 timmar och en Eau de Cologne i cirka en till två timmar.

Begreppen varierar

Men de olika begreppen varierar ofta något från tillverkare till tillverkare. Därför är det riktigt att en Eau de Toilette av ett märke har en lägre andel parfymolja än motsvarande Eau de Parfum. Dock går det tyvärr inte alltid att jämföra dofter från olika märken och deras respektive långvarighet efter ett så enkelt schema.

En Eau de Toilette från ett märke kan därför dofta starkare än en Eau de Parfum från ett annat. Inom ett produktnamn kan parfymörer dessutom också ändra annat än endast själva koncentrationen av parfymoljan, exempelvis genom att lägga till fler toppnoter till EdT-versionen av en viss doft för att skapa en lättare, fräschare upplevelse.

Intense

Samma sak gäller dofter som delar namn men med tillägg som intense. Även där inte bara koncentrationen, utan också själva sammansättningen av parfymoljan förändrats.

De olika doftklasserna kan därför ses som lösa riktlinjer och är mer användbara inom ett parfymhus än mellan olika tillverkare. Som med alla andra faktorer när du ska välja doft är det bäst att prova själv.