Du gör parfymen

Det sägs ibland att kläderna gör mannen – och kvinnan. I parfymvärlden kan vi nästan påstå det omvända: Du gör parfymen.

Samma parfym – olika upplevelser

Sanningen är att det är ett komplext och spännande samspel. Att hitta rätt parfym handlar inte bara om att välja den komposition som luktar bäst. Nej, parfymen för dig är den som doftar bäst på dig. En och samma doft kan faktiskt få vitt skilda effekter på två olika personer.

Du är också en doft
Bara för att en doft luktar gott på din kollega betyder det inte att den passar dig.  Din hud har nämligen sina egna ämnen som samspelar med doftmolekylerna i parfymen på ett unikt sätt. Föreställ dig helt enkelt att du själv är en av de olika doftfacetterna som ska stämma överens.

Kanske har du hört talas om god kroppskemi mellan människor som fungerar väl ihop. Och det är just kroppskemin som ska stämma mellan dig och din parfym!

Hur påverkar vi doften vi bär?

En känd tumregel när du väljer parfym är att det är du som ska bära doften, inte tvärtom. Och ingen vill väl uppleva att den nya lyxdoften verkar föra ett eget liv och är lika oföljsam som en illasittande kostym. Nej, som metafor fyller uttrycket en nyttig funktion.

Parfymkemi
Men vad gäller parfymkemi kan du egentligen alltid sägas bära din parfym, särskilt efter några timmar. Då börjar nämligen doftmolekylerna blandas med ämnena som finns på din hud. Och som allt annat hos dig är även din kroppskemi unik för just dig.

På så vis blir effekten av doften du bär helt och hållet individuell. Tänk på det om någon rynkar på näsan åt att du väljer en populär parfym!

Alla lyfter fram olika noter
Så medan en person lyfter fram de träiga basnoterna i en parfym kanske någon annan betonar de fruktiga tonerna. Många menar att de med ljusare teint ofta har torrare hud än de med mörkare hy. Eftersom doftmolekylerna binds samman med de kroppsegna oljorna kan torr hud göra att din doft inte håller lika länge.

För att motverka detta kan du smörja in dig med oparfymerad fuktighetskräm eller en kroppslotion ur samma serie som parfymen.

Vänta ett slag för att se hur ni fungerar ihop

När du först väljer en parfym bör du därför alltid ta god tid på dig eftersom det tar en stund innan du kan avgöra hur kemin mellan dig och din parfym egentligen utvecklas. Som sagt dröjer det ett slag innan dina egna doftämnen blandats med parfymens, och det är först då du kan bedöma hur väl ni passar ihop.

En god idé är därför att spreja på parfymen, avvakta, känna efter och sedan utvärdera nästa dag.

Upplevelsen förändras över tid

Men inte heller din egen doft är exakt den samma vid olika tillfällen. Olika faktorer spelar in även här: din kosthållning, väderleken i form av temperatur och luftfuktighet, kroppens svettproduktion och eventuella mediciner. Dessutom förändras du hela tiden i och med din ålder, vilket också påverkar hur en doft ter sig på din hud.

Detta skapar ett fantastiskt tillfälle att åter bege dig på upptäcktsfärd bland alla spännande dofter och leta reda på en parfym som håller jämna steg med nya facetter av dig själv!