Att applicera parfym

Visst finns det strikt – och ibland motstridig – parfymetikett. Men det ska vara roligt med parfym och att testa sig fram är en del av tjusningen. I slutändan är det du som ska trivas. Nedan diskuteras de främsta reglerna – så att du kan bryta mot dem när du vill!

Var ska parfymen sättas?

De så kallade pulspunkterna är de ställen på kroppen som parfymen gör sig bäst på. Dessa punkter är de där huden är relativt tunn och det varma blodet därför pulserar just under doftmolekylerna. De flesta känner igen handlederna och området just bakom öronen som klassiska parfympunkter.

Andra ställen är vid halsgropen och i arm- och knävecken. Även mellan brösten är en omtyckt appliceringspunkt – både hos män och kvinnor.

Parfympunkterna

  • Handlederna
  • Bakom öronen
  • Vid halsgropen
  • Armvecken
  • Knävecken
  • Mellan brösten

Vilka appliceringsmetoder finns det?

Att spreja i luften nämns ofta som ett sätt att undvika att applicera för mycket. Dock gör det att du inte kan bestämma var doften hamnar – bland annat sätter den sig kanske också i håret. Om du sprejar direkt på kroppen kan du sätta parfymen på de punkter du själv valt och uppnå en mer riktad effekt.

Med en bomullstuss kan det dessutom vara lättare att applicera din doft med fingertoppskänsla och kontrollera hur mycket parfym som hamnar på varje ställe.

Att tänka på

Oavsett vilken metod du använder bör du ha tagit av dig kläder och eventuella smycken, så att doftmolekylerna når din hud utan att reagera med metallen och råka missfärga den.

Undvik att sätta parfym på ena handleden och gnugga den mot den andra, eftersom det kan bryta ner doftmolekylerna och förändra doften.

Att blanda parfymer

Enligt puristerna bör du aldrig blanda dofter, utan endast understryka en doft med andra produkter ur samma serie. Men en parfym är redan en blandning och du lägger till dig själv i kombinationen. Så varför skulle du inte kunna fortsätta experimentera?

Vissa parfymer fungerar utmärkt att bäras i lager. Däremot kan det kräva flera försök och en uppmärksam näsa. Vad skeptikerna har alldeles rätt i är att du bör vara medveten om vilka produkter du redan bär. Använder du din doft tillsammans med en parfymerad deodorant blandar du redan.

Hur mycket ska jag applicera?

I huvudsak spelar tre faktorer in i bedömningen av hur mycket parfym du bör applicera.

  1. Den första är koncentrationsnivån på din parfym – använder du Eau de Parfum behöver du oftast använda mindre än av Eau de Toilette.
  2. Den andra faktorn är du själv, eftersom din kroppskemi spelar en stor roll i vilken effekt din doft får. Dessutom menar många att personer med torr hud kan behöva applicera parfym mer generöst. För att du ska kunna bedöma hur din doft samspelar med din hud är det bättre att börja försiktigt. Tänk på att det tar tid både tills toppnoterna klingat ut och hjärt- och basnoter nått sin fulla harmoni med din hud.
  3. Den tredje aspekten gäller effekten du vill uppnå. Generellt sägs att din doft bör förnimmas på ett angenämt sätt runtomkring dig utan att vara påstridig. Detta är såklart en regel du kan bryta mot. Kanske har du den perfekta doften för att göra en entré som får alla att vända sig om?